Ваучери на навчання для переселенців: нюанси та недоліки програми

Переселенка з Криму Світлана, яка вже кілька років мешкає в Ірпені, нещодавно дізналася про можливість безкоштовно підвищити кваліфікацію та навіть здобути нову професію. Відповідну рекламу вона побачила в одному з місцевих Telegram каналів.

"Все звучало дуже логічно та привабливо. Якщо ти переселенець чи тобі більше 45 років, то можна безкоштовно отримати ваучер, який дозволить освоїти нову професію. Я із сусідкою прийшла до місцевого центру зайнятості, але, за фактом, все виявилося не так просто. - перше, є дуже суворий список документів, і якщо щось із нього втрачено, то там просто розводять руками, а скільки зараз переселенців із втраченими чи залишеними на окупованих територіях документами? По друге, дуже обмежена кількість навчальних закладів у яких можно опанувати ту чи іншу професію", - розповіла вона "Острову".

Справді, вже кілька місяців активно піариться програма від Державного центру зайнятості з надання ваучерів на навчання - документа, який дає змогу за рахунок держави частково покрити вартість навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей.

За допомогою цього ваучера люди можуть опанувати нові навички та професії, щоб знайти роботу, затребувану на ринку праці.

Насправді система таких ваучерів існує в Україні з 2013 року і була спрямована на перенавчання людей віком від 45 років. Пізніше до програми додали внутрішньо переміщених осіб. Але активно її почали рекламувати лише кілька місяців тому, коли програма почала поширюватись і на військовослужбовців.

"Такі категорії осіб матимуть можливість отримати нові знання та навички в одному із закладів вищої, професійної вищої та професійної освіти. Перелік професій, спеціальностей для навчання, за якими може бути виданий ваучер, включає будівництво та цивільну інженерію, кібербезпеку, інженерію програмного забезпечення та інші напрями, визначені Мінекономіки. Така ініціатива уряду покликана збільшити можливості для інтеграції на ринок праці та підприємництво відповідних категорій населення та для залучення до відновлення України ”, – пояснила заступник міністра економіки України Тетяна Бережна.

Зростаюча популярність програми, можливо, пов'язана з тим, що з 1 червня 2023 року було спрощено процедуру отримання такого ваучера. Тепер подати заявку можна онлайн.

"ОстроВ" розбирався в тонкощах і недоліках цієї програми.

Що це таке

Ваучер – це документ, який видається одноразово та дає право безоплатно пройти навчання за затвердженим переліком професій та спеціальностей на кошти Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Вчитися за ваучером можна  123 професіям та спеціальностям (список періодично розширюється та доповнюється), зокрема у сфері ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо. Підходить будь-яка форма навчання: стаціонарна, заочна та дистанційна.

Ви можете самостійно вибрати навчальний заклад, але він повинен мати ліцензію на провадження такого виду діяльності. Існує окремий перелік таких закладів.

Наприклад, якщо ви проживаєте у Вінницькій області та хочете здобути професію кондитера, то ви можете пройти навчання лише у Вінницькому міжрегіональному вищому професійному училищі.

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. На сьогодні – це 26 840 грн. Якщо вартість навчання перевищує цю суму, роботодавець чи фізична особа доплачує різницю самостійно.

Тобто якщо ви хочете отримати спеціальність бджоляра (так, така спеціальність є в переліку), і повне навчання коштує 60 тисяч гривень, то вам доведеться самостійно доплатити 33 160 грн.

Програма має попит. Наприклад, на Харківщині з початку 2023 року 378 осіб отримали ваучер на навчання. Місцевий центр зайнятості також навів статистику найпопулярніших професій, які обрали українці: медсестринство, кухар, медицина, фармація, тракторист-машиніст.

В уряді стверджують, що цього року на реалізацію програми з бюджету виділено 200 млн. гривень, що дозволить видати такі ваучери приблизно 8 тисячам осіб. Якщо програма буде успішною, то у майбутньому її фінансування обіцяють збільшити.

"Працевлаштування внутрішніх переселенців та ветеранів є одним із пріоритетів у роботі уряду. Ваучери на навчання можуть стати одним із ефективних інструментів для цього. Тому ми маємо зробити процедуру отримання та використання таких ваучерів максимально простою для людей", – зазначила віце-прем'єр-міністр Ірина . Верещук.

Вона також закликала переселенців та ветеранів скористатися можливістю отримати ваучер на навчання під час вступної кампанії до навчальних закладів , оскільки це дасть більше шансів на працевлаштування за обраною спеціальністю.

Хто може скористатися

Право на отримання ваучера мають:

- особи віком від 45 років, страховий стаж яких становить не менше 15 років, до досягнення ними пенсійного віку;

- особи, звільнені з військової служби (крім військовослужбовців строкової служби), служби в органах внутрішніх справ, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, органів та підрозділів цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України або Державної кримінально-виконавчої служби України звільнених за певних умов;

- особи, звільнені з військової служби після участі у проведенні антитерористичної операції до досягнення ними пенсійного віку;

- внутрішньо переміщені особи працездатного віку за відсутності підходящої роботи;

- особи з інвалідністю за відсутності відповідної роботи;

- особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України після їх звільнення;

- особи, які в період дії військового стану в Україні або окремих її територіях отримали поранення, контузію, каліцтва чи захворювання внаслідок військової агресії, перебуваючи безпосередньо у районах проведення військових (бойових) дій.

Переселенці можуть претендувати на отримання ваучера, якщо вони відповідають наступним критеріям:

- не зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні;

- Відсутня підходяща робота;

- не отримували ваучер раніше;

- не проходили за останні три роки перепідготовку із коштів Фонду державного соціального страхування у разі безробіття;

- мають професійну (професійно-технічну), професійну вищу чи вищу освіту.

Необхідні документи

Для отримання ваучера необхідно надати такі документи:

1) паспорт громадянина України;

2) трудову книжку (дублікат трудової книжки) або інформацію про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування. У разі коли трудова книжка зберігається у роботодавця, подається її копія, засвідчена роботодавцем. У разі відсутності трудової книжки чи відповідних записів у ній подається довідка чи цивільно-правовий договір, що підтверджує період зайнятості;

3) документ про професійну (професійно-технічну) або професійну передвищу, або вищу освіту (дублікати таких документів) або є Документ про освіту (за наявності);

4) документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків;

5) відомості про номер довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, дату видачі та найменування органу, що видав.

Заява може бути подана особисто у паперовій чи електронній формі   з використанням технічних засобів електронної комунікації та з накладенням електронного підпису, заснованого на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.

Можливість подання заявки онлайн має попит серед переселенців. Так, з 1 червня надійшло 836 онлайн-заявок, з них 683 – від внутрішньо переміщених осіб.

Рішення про видачу ваучера приймається центром зайнятості не пізніше восьмого робочого дня з дня подання вищезазначених документів. Центр зайнятості інформує особу про прийняте рішення щодо видачі ваучерів протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Для отримання ваучера необхідно звернутися до центру зайнятості протягом п'яти робочих днів з дня надходження відповідного повідомлення.

Договір про навчання укладається між навчальним закладом та особою протягом 90 днів після видачі ваучера.

Далі заклад освіти інформує центр зайнятості, який видав ваучер, про виконання особою умов договору про навчання, зокрема відвідування занять та виконання навчальної програми.

У разі дострокового припинення занять без поважних причин доведеться відшкодувати частину його видатків протягом 30 робочих днів.

Переселенка із Криму Світлана, яка мешкає в Ірпені, поділилася, що перша проблема, з якою вона зіштовхнулася при зверненні до центру зайнятості, це наявність усіх необхідних документів. Зокрема, жінка не мала на руках трудової книжки, яка залишилася в окупованому Севастополі.

"Так склалося, що трудова книжка залишилася на колишньому місці роботи. І я не думаю, що я одна така. Ви уявіть собі, як люди останній рік виїжджають з окупованих територій, невже їм усім до трудової книжки чи старого диплома про технічну освіту? Мені не запропонували жодної альтернативи. Сказали, шукайте та відновлюйте, нічим допомогти не можемо. На цьому моя програма і закінчилася", - розповіла вона "ОстроВу".

Її знайома, з якою переселенка прийшла до центру зайнятості, також залишилася "ні з чим", але вже з іншої причини.

"Вона за освітою молодший медичний працівник, але за спеціальністю ніколи не працювала. Все життя займалася дітьми та торгівлею. Їй сказали, що за її спеціальністю є робота та вакансії, тому їй ваучер не належить", - зазначила вона.

Крім того, вони з'ясували, що в Ірпені немає навчальних закладів, де можна здобути освіту з ваучеру, а найближчі знаходяться лише у Києві.

Інші можливості

Не варто забувати і про інші державні програми для внутрішньо переміщених осіб. Наприклад, Служба зайнятості організує професійне навчання зареєстрованих безробітних за робітничими професіями, які мають попит на ринку праці. Таке навчання здійснюється на замовлення роботодавця або для самозайнятості особи, коли безробітний планує завести власну справу.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних здійснюється за рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України у разі безробіття. Служба має власну систему сучасних центрів професійно-технічної освіти, які навчають доросле населення за 95 робітничими професіями та 335 освітніми програмами.

Після успішного завершення навчання слухачі одержують документ державного зразка про присвоєння відповідної кваліфікації.

З онлайн-графіком формування навчальних груп за професіями та освітніми програмами можна ознайомитися за посиланням.

Крім цього, за урядовим проектом "єРобота" можна отримати грант для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Розмір фінансової підтримки у вигляді мікрогранту за програмою "Власна справа" становить від 50 до 250 тисяч гривень. Обов'язкова умова надання коштів – створення 1-2 робочих місць.

До заяви обов'язково потрібно буде докласти бізнес-план створення нового або розвитку вже діючого бізнесу. Рішення про надання грантів ухвалює Державний центр зайнятості. Після перевірки відповідності вимогам та узгодження бізнес-проекту грантові кошти перераховуються на окремий рахунок заявника в уповноваженому банку.

Заява подається через портал "Дія":

Не варто також забувати про реєстрацію статусу безробітного та отримання щомісячної допомоги. Зареєструватися можна особисто (при відвідуванні центру зайнятості) або через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний додаток "Дія".

Розмір допомоги по безробіттю для кожної людини визначається індивідуально, але під час дії воєнного стану максимальний розмір не може перевищувати 6700 грн.

В Україні також працює програма компенсацій за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Компенсація виплачується роботодавцю протягом шести місяців (кожен непарний місяць протягом року). Умова – збереження гарантій зайнятості ВПО протягом періоду, що перевищує тривалість виплати вдвічі.

Компенсація здійснюється у розмірі фактичних витрат на оплату праці, але не більше двох мінімальних заробітних плат (13 400 гривень).

Крім того, роботодавці мають можливість отримати компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування громадян, які отримали статус ВПО після 24 лютого 2022 року. Програма орієнтована на роботодавців, які у період воєнного стану працевлаштовують внутрішньо переміщених осіб на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом. Ця компенсація виплачується щомісяця протягом двох місяців у розмірі 6700 гривень за кожну працевлаштовану особу.

Статті

Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Донбас
28.04.2024
19:38

Нам нікуди повертатися: у російській історії немає періоду, який можна назвати моделлю для побудови державності. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня головний «філософ» окупованого Донбасу Олександр Ходаковський раптово заявив, що ніяких скрєп у Росії не було і немає, що російська історія, навіть у викладі Путіна, не дає жодних моделей для «можемо повторити». Тобто, повертатися...
Всі статті